Dankzij de VVD meer handhaving in Buitenhof

De maat is vol voor de VVD Delft. Het moet echt afgelopen zijn met de overlast door rondhangende jongeren in delen van de Delftse Buitenhof. Uit gesprekken die de VVD Delft voerde met bewoners van de Buitenhof bleek dat dit ergernis nummer één is in de wijk. De VVD wil daarom dat er extra politieinzet komt in de wijk.

De maat is vol voor de VVD Delft. Het moet echt afgelopen zijn met de overlast door rondhangende jongeren in delen van de Delftse Buitenhof. Uit gesprekken die de VVD Delft voerde met bewoners van de Buitenhof bleek dat dit ergernis nummer één is in de wijk. De VVD wil daarom dat er extra politieinzet komt in de wijk. Het belangrijkste is dat de wijkagent meer tijd krijgt om daadwerkelijk op straat te zijn in de wijk. De VVD wil indien nodig een stap verder gaan door het invoeren van tijdelijk cameratoezicht. De VVD wil zelfs tijdelijke mobiele politieposten plaatsen waar dit echt nodig is. Fractievoorzitter Harpe: "er is maar één manier om dit echt aan te pakken, en dat is zorgen dat de politie regelmatig en zichtbaar aanwezig is op straat."

Bovenstaande is een citaat uit een stuk op de VVD-site van 3 januari 2010. Het slechte nieuws is dus dat de problematiek, die er toen al heel lang was, er nu nog steeds is en zelfs erger is. Jarenlang de focus houden op voornamelijk de zachte kant van de aanpak heeft volgens ons tot dit resultaat geleid. Daarmee zeggen wij niet dat bijvoorbeeld jongerenwerk onzinnig en onnodig is, integendeel, maar een aanpak is pas breed als je ook normen en waarden, handhaving en opsporing genoeg plaats geeft. Je moet aangeven waar je grenzen liggen, en niet een wereld creeren waarin crimineel gedrag niet of nauwelijks gevolgen heeft. Want dan schaad je de resultaten van je jongerenwerk, je welzijnswerk, of hoe je het ook noemt.

Tijdens de raadsvergadering van 28 april jl. heeft de VVD-fractie, in constructieve samenwerking met de oppositie, zich wederom hard gemaakt voor het herstellen van deze balans en dit pleidooi heeft eindelijk weerklank gevonden bij de burgermeester. Onder druk van de VVD-fractie pakt de de burgermeester door en heeft de volgende maatregelen aangekondigd:

  • Een zichtbaar mobiel politiecontactpunt in de wijk
  • Het stimuleren van burgers om (anoniem) aangifte te doen van overlast en hinder
  • Het gericht benaderen van de kern van de groep overlastgevende jongeren

Daarnaast heeft de burgermeester aan de VVD toegezegd de effectiviteit van deze maatregelen over een maand te zullen evalueren. Bij te weinig effect zal hij alsnog overgaan op (tijdelijk) cameratoezicht.  De burgemeester gaat dan ook de mogelijkheden van snelrecht en samenscholings- en/of gebiedsverboden onderzoeken.

Hatte van der Woude
Raadslid VVD

Dimitri van Rijn
Commissielid VVD