Aanslagen in Delft vragen om snelle uitbreiding cameratoezicht

Op 12 juni heeft Delft opnieuw, voor de derde keer binnen twee maanden, te maken gekregen met ernstige geweldsdelicten. In de nacht van 8 mei was er in de Peperstraat een schietincident en tien dagen later was het opnieuw raak in deze straat. Ook was de coffeeshop in de Breestraat ditmaal het doelwit en hebben criminelen in beide straten een handgranaat tot ontploffing gebracht. Deze week dus opnieuw Wildwest-taferelen in Delft. Gisteren zijn er gerichte schoten gelost op twee locaties, waaronder een horecazaak, in het centrum.

Gelukkig zijn er tot op heden geen zwaargewonden of doden gevallen, maar de aanslagen zorgen voor maatschappelijke onrust. Veel Delftenaren zijn bezorgd, het gevoel van veiligheid is aangetast en ondernemers lopen inkomsten mis. Voor de VVD is de maat nu vol en in het belang van de veiligheid mag geen enkel middel onbenut worden gelaten. Wij staan pal achter de doortastende aanpak van de burgemeester, maar vinden wel dat er, daar waar het gaat om cameratoezicht, moet worden doorgepakt. Weliswaar heeft de burgemeester besloten om na de incidenten in de Peperstraat en de Breestraat camera’s te plaatsen, maar de huidige Algemene Plaatselijke Verordening Delft bemoeilijkt de snelle en preventieve inzet van camera's.

De VVD roept daarom de gemeenteraad op om in deze situatie af te wijken van de stringente regels aangaande cameratoezicht en de burgemeester de ruimte te geven tot het direct plaatsen van camera's in zowel belangrijke horeca- en uitgaansgebieden in de stad als bij de overige coffeeshops. Cameratoezicht op zogenaamde hotspots, zoals blijkt uit diverse evaluaties, draagt bij aan een versterking van het veiligheidsgevoel, heeft een preventieve werking en helpt daders op te sporen en te vervolgen.

Dimitri van Rijn
Raadslid VVD Delft