De nieuwe fractievoorzitter stelt zich voor

Tijdens de Raadsvergadering van donderdag 26 september aanstaande zal Dimitri van Rijn het fractievoorzitterschap officieel overnemen van Bart Smals. Dimitri stelt zich in graag wat uitgebreider aan u voor en legt uit wat hem politiek drijf. Zo stelt hij onder ander dat de gemeente de belangrijkste overheidslaag is omdat deze het dichtst bij de inwoners staat.

Ik ben 43 jaar en woon inmiddels meer dan 20 jaar in de binnenstad. Ik ben als werktuigbouwkundestudent naar Delft gekomen. Ik heb een militaire achtergrond en draag al jaren actief bij, eerst als officier bij de Koninklijke Marine en momenteel als plaatsvervangend Commissaris Militaire Productie, aan een veiliger Nederland.

Ik ben een avonturier die altijd op zoek is om het onbekende te leren kennen. Wij kunnen veel leren van het verleden en in dat kader inspireert het leiderschap van Alexander de Grote mij. Alexander de Grote, die een leerling was van Aristoteles, was een briljant politicus, militair en wetenschapper. Zijn visie was een wereldrijk stichten waar diverse culturen op een vreedzame manier samenleefden. In drie jaar tijd versloeg hij met 50.000 soldaten tot drie keer toe het vijf keer zo grote Perzische leger en veroverde hij een groot gedeelte van de toen bekende wereld. In tien jaar tijd stichtte hij een wereldrijk. Ik volg, in etappes, de door hem afgelegde route ca. 300 voor Christus: van Griekenland tot India en van de onderkant van China tot Egypte. De bijgesloten foto is gemaakt in Iran, Persepolis. Ooit de ceremoniële hoofdstad van het oude Perzische rijk.

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in (wereld)politiek. Zo bevroeg ik als kind al regelmatig mijn ouders over waarom landen oorlog voerden en waarom er een ijzeren gordijn was. Ik ben pas echt politiek actief geworden in 2006 toen ik als jonge officier bij de Marine geconfronteerd werd met falende besluitvorming. Ik was het oneens met de vanuit operationele gronden onbegrijpelijke verkoop van de maritieme patrouillevliegtuigen, de P-3C Orions, en heb mij ingezet om op basis van argumenten deze omstreden besluitvorming teniet te doen. Dat was ook het moment dat ik lid ben geworden van de VVD. Ik ben sinds 2014 lid van de bruisende fractie van de VVD Delft en sinds november 2016 raadslid. Als raadslid ben ik namens de fractie woordvoerder voor onder meer de onderwerpen financiën, economie, cultuur en veiligheid. De belangrijkste overheidslaag is wat mij betreft de gemeente aangezien de gemeente het dichts bij de bewoners staat. Ik heb mij de afgelopen jaren daarom op lokaal niveau ingezet voor zowel een sterke VVD als een financieel & economisch gezond en veilig Delft. Als fractievoorzitter zal ik de komende jaren, samen met mijn fractie en andere partijen, concrete oplossingen aandragen voor problemen die de gewone Delftenaar ervaart. Ik sta voor ons Delft met de Delftenaar centraal.