“Dat verklaar en beloof ik”, mijn woorden van 100 weken geleden – Avinash Krishnasing

De avond van de installatie. Ik steek mijn twee vingers in de lucht en luister naar de woorden van onze burgemeester. Mijn eerste vijf woorden in de raadszaal: “Dat verklaar en beloof ik”. Het is de dag dat ik geïnstalleerd werd als commissielid in de gemeenteraad van Delft. Een bijzondere en mooie rol die ik mag vervullen. Geloven in de kracht van mensen is daarbij honderd weken lang mijn leidraad geweest. Ik wil ruimte scheppen in het oplossende vermogen van Delftenaren en ondernemers. Mensen eigen verantwoordelijkheid geven is de erkenning van hun enorme capaciteiten. Dat is voor mij de betekenis van een dienstbare en faciliterende gemeente.

Het werk van een commissielid is veelzijdig. Ik mocht mezelf de afgelopen honderd weken met veel zaken bezighouden. Waar kun je de auto parkeren? Waar laat je het afval? Waar gaan we bouwen? Voor een betere veiligheid rondom het Delflandplein. Zaken die iedereen raken. De eigen verantwoordelijkheid van Delftenaren en ondernemers breng ik terug in de discussies. Die moeten zoveel mogelijk benut worden. Daar ligt immers de kracht van Delft. En voor hen doen we het, naar hen luisteren we. Als gemeente moeten we samen met inwoners en ondernemers optrekken. Juist van die samenwerking geniet ik. Zo kunnen we namelijk slimme keuzes maken.

En er is nog iets anders wat me leidt. De besluiten van de gemeente mogen de Delftenaren niet op kosten jagen. Duurzaamheid? Prima. Maar niet als dat tot hoge belastingen en voor dure energierekeningen leidt. We moeten verstandige beslissingen nemen. Zeker in deze huidige situatie. De hardwerkende Delftenaar en de veerkrachtige ondernemer mogen niet de rekening betalen voor allerlei politieke idealen. Ik vind het belangrijk dat we daarin keuzes durven te maken en kritisch kijken naar onze uitgaven.

Deze keuzes maak ik niet alleen. We hebben een jonge en kleine fractie die met elkaar samenwerkt. Een daadkrachtige fractie ook, die keihard werkt; bevlogen, vanuit het geloof in de kracht van mensen, in hun vermogen om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Mijn fractiegenoten hebben mijn politieke opvattingen verdiept. Ze hebben me ook meer zelfvertrouwen gegeven. Ik geloof in de kracht van anderen. Maar geloven in mijn eigen kracht vind ik soms wat moeilijker. In dit leerproces ben ik geholpen door de fractie en de partij. Daar ben ik hen erg dankbaar voor.

Op dit moment mis ik wel de fysieke contacten in de stad. De gesprekken met inwoners en ondernemers. Die ontmoetingen komen snel weer terug. Het tekent mijn optimisme – in mensen, in de samenleving. We zetten nu de eerste stappen op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Want ons politieke werk is nog niet af. Voor ons als fractie niet, voor mezelf niet – voor de stad niet. Ik kijk uit naar ons verkiezingsprogramma, de kandidatenlijst en de campagne. Ik hoop op een mooie plek op de kandidatenlijst en dat ik bij de volgende periode terug mag komen als raadslid. Zodat ik nog meer kan beteken voor de stad.

Avinash Krishnasing
Commissielid Ruimte & Verkeer