Delfts college koerst af op financieel ravijn: Programmabegroting 2024 – 2027

Donderdag 26 oktober waren Tessa en ik namens de fractie aanwezig bij de commissie Algemeen om te spreken over de programmabegroting 2024-2027. Daar vertegenwoordigden wij de belangen van de Delftse VVD en Delftenaren die op ons gestemd hebben. De coalitie was opvallend positief over de begroting. Het college (gesteund door de coalitie) heeft meerdere keren aangegeven (nog) niet te willen anticiperen op de financieel magere jaren die er aan komen. Hoe anders was het geluid van de oppositie, die zich wel grote zorgen maakt over het financieel ‘ravijn’ vanaf 2026.

Tijdens de begrotingsbehandeling brachten wij naar voren dat de Delftse VVD zich grote zorgen maakt over de financiële toekomst van Delft. Er wordt structureel te veel geld uitgegeven en de gaten in de begroting worden gedicht met incidenteel geld vanuit de Rijksoverheid. Onze stad verkeert nu al in financieel zwaar weer en dit college stuurt niet bij. In plaats van dat het college keuzes maakt en spaart voor de magere jaren die vanaf 2026 gaan komen (omdat de Rijksoverheid vanaf dan minder geld geeft aan gemeenten), verhoogt dit college als makkelijke reflex de OZB en andere woonlasten. Zo wil zij de begroting dekkend maken. Dat vinden wij onacceptabel. Daarmee zijn de Delftenaren met een modaal inkomen en woningeneigenaren de melkkoe van dit college. Dit college neemt geen verantwoordelijkheid en schuift de onvermijdelijke bezuinigingen door naar de hardwerkende Delftenaar en het volgende college.


Laat op de avond belandden we nog in een debatje met wethouder Huijsmans, waarbij zij aangaf niet te begrijpen dat we zo kritisch waren, omdat  de VVD voor de Kadernota heeft gestemd. De kadernota is eigenlijk de voorloper van de begroting. En dat klopt ook, alleen verzuimde de wethouder hierbij aan te geven dat Delftse VVD alleen onder voorbehoud en door middel van een stemverklaring voor heeft gestemd. Dat voorbehoud zat hem in de lastenverlaging die we met een motie (samen met D66 en CU) wilden realiseren. In die motie vragen we de verhoging van de toeristenbelasting in te zetten voor het verlagen van de afvalstoffenheffing. Dat heeft het college helaas niet gedaan en daarom zijn we nu dus alsnog heel kritisch.

De Delftse VVD vroeg aan het college aandacht voor de volgende punten:

  1. Zorg voor een verantwoord financieel beleid dat gericht is op groei, welvaart en welzijn voor alle Delftenaren. We willen geen stijging van de woonlasten.
    Delft is een dure gemeenten om in te wonen. En dat terwijl de Rijksbijdrage nog nooit zo hoog is geweest als nu. En toch verzwaart dit college de lasten voor inwoners en onttrekt daarmee €1,6 miljoen aan de portemonnee van Delftenaren. Terwijl er nauwelijks middeldure woningen zijn, er geen schoon openlucht zwemwater is en het onveilig en niet schoon is in sommige wijken. In 2021 waren de woonlasten nog €866 en die zijn nu al gestegen tot €1078. En de OZB stijgt met 5,96%. Helaas was het college niet bereid om te komen met een goed uitgewerkt lange termijn perspectief op de ontwikkeling van de woonlasten. Over onze eerdere motie (die wij samen met D66 en CU indienden) voor het inzetten van de toeristenbelasting voor woonlastenverlaging, vroegen wij ons af waarom deze niet wordt uitgevoerd. Dit wordt procedureel uitgezocht.
  2. Zorg voor schone, veilige en groene wijken.
    Er zijn veel wijken met flink wat zwerfafval. Wij denken na over het indienen van een motie om specifieke wijken in Delft meer aandacht te geven als het gaat om schone straten en stoepen. Ook vroegen wij aandacht voor het gebrek aan openlucht zwemwater. Met alleen een locatie-onderzoek zijn we er nog niet. Wij vroegen aan de wethouder om zich hard te maken voor cofinanciering met bijvoorbeeld de provincie om Delftenaren echt een nieuwe plek met natuurzwemwater te kunnen bieden. Dit werd niet toegezegd, daarom zullen wij hierover ook een motie indienen.
  3. Een energiezuinig en klimaatadaptief Delft. Dat realistisch en betaalbaar is, ook voor de kleine portemonnee.
    Delft is waanzinnig ambitieus als het gaat om alternatieven voor gas. In Voorhof en Buitenhof gaan de woningen van diverse woningbouwverenigingen over op het open warmtenet, zo is de ambitie. Wij vragen aandacht voor betaalbaar houden voor Delftenaren.
  4. Stimuleer onze Delftse economie en werkgelegenheid. Moedig ondernemerschap aan, creëer banen op ieder niveau en draag bij aan het versterken van de lokale economie.
    Het college investeert doormiddel van het Innovation District veel in onze lokale economie. Tegelijkertijd blijft dit college via de vele armoederegelingen en toeslagen Delftenaren pamperen en wordt de drempel om te werken steeds hoger gelegd. Hierover hebben wij onze zorgen geuit.
  5. Wij willen Delft niet volbouwen. En dat wat gebouwd wordt, moeten betaalbare huur- en koopwoningen zijn voor Delftenaren.
    Over het Delftse woonbeleid gaan wij nog in gesprek. Toch gaven wij alvast mee dat de Delftse VVD niet bereid is meer dan de huidige 30% van de sociale woningen toe te laten komen aan statushouders in plaats van aan reguliere woningzoekenden.
  6. Een bereikbaar Delft met goede OV-voorzieningen waarin auto’s niet de stad uitgejaagd worden.
    In het kader van de autoluwe binnenstad vroegen wij ons af of de wethouder bereid is echt te luisteren naar de binnenstadbewoners die zich zorgen maken over de toekomst van hun woon- en leefomgeving nu de binnenstad autoluw wordt. En waarom Delft West een parkeertransitie moet ondergaan. Helaas bleef het antwoord vaag. Daarom zullen wij een motie en een amendement indienen.

Met ons betoog en onze moties hopen wij dit college echt bij te sturen en ook over de toekomst na te laten denken.  Wat de VVD betreft zet dit college de Delftenaar veel meer centraal, in plaats van zichzelf.